lauantai 19. huhtikuuta 2014

Sallan blogi: Miesten töissä on helpompaa

Provokatiivinen otsikko on peräisin Tiede-lehdestä 04/2014. Artikkeli referoi laajaa tutkimusta, jonka mukaan naisten työt ovat keskimäärin joustamattomampia, epämiellyttävämpiä ja stressaavampia kuin miesten. Mistä tämä johtuu? Artikkeli esittelee pari mahdollista teoriaa. Kompensaatioteorian mukaan naiset ovat halukkaampia luopumaan parhaista palkoista ja uramahdollisuuksista saadakseen miellyttävät työolot ja säästääkseen jaksamistaan perheasioiden hoitoon. Tämän teorian paikkaansapitävyyttä em. tutkimus ei puolla. Vaikka tilanne olisikin naisten omien valintojen tulosta, ne eivät ole tuottaneet naisille toivottua etua. Toisen selittävän teorian, syrjintäteorian, mukaan palkka- ja uraerot selittyvät sillä, että naisia syrjitään työelämässä. Em. tutkimus puoltaa tätä teoriaa. 

Jos työolot ovat epämiellyttäviä ja stressaavia, ei sitä ainakaan palkassa kompensoida. Päinvastoin. Ekonomiliiton Sefen keräämien tietojen mukaan naisten ja miesten (ekonomien) välinen selittämätön palkkaero on 11%. "Kokonaisuudessaan palkkaero nais- ja miesekonomien välillä on yksityisellä sektorilla 25 prosenttia. Tätä raakaa palkkaeroa selittävät työn vaativuus ja toimiasema, viikkotyötunnit, poissaolo- ja kokemusvuodet, toimiala ja työpaikan sijainti". Mutta osa erosta siis ei selity millään näistä syistä. Syrjintää? Elääkö vielä jonkun alitajunnassa ajatus siitä, että mies elättää perheen, joten palkan pitää olla suurempi?

Toki on helppo syyttää naisia siitä, että me emme pyydä tarpeeksi palkkaa. Olen itsekin törmännyt tähän rekrytoidessani - kun yhtä pätevä mies ja nainen hakevat samaa paikkaa, mies pyytää enemmän. Eikä työnantaja valitessaan naisen tehtävään maksa enempää kuin tämä pyysi. Ehkä asenteet ja käytännöt jossain vaiheessa muuttuvat, ja palkoista aletaan puhua avoimemmin työpaikoilla. Voitaisiinko meilläkin mennä Britti-tyylin työpaikkailmoituksiin, joissa palkka ilmoitetaan etukäteen? Ohessa esimerkki The Guardianin työpaikkailmoituksista. Olisi mielenkiintoista tietää, millaisia palkkaeroja UK:ssa silti esiintyy.



Kuva: freedigitalphotos/ambro ja screenshot Guardianin sivuilta.

5 kommenttia:

  1. Masentavaa luettavaa, mutta tottahan tuo on. Onko tuo palkkaero jopa hieman kasvanut tässä vuosien saatossa? t. Roosa

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen tutkimustulos naisten töiden suuremmasta joustamattomuudesta ja epämiellyttävyydestä pienemmän palkan lisäksi... Toisaalta palkka yleensä korreloi aseman ja siten oman päätäntävallan kanssa. Naisia pitäisikin kannustaa etenemään uralla enemmän töiden sisällön kuin palkkakehityksen takia.
    Itselleni on jäänyt sellainen mielikuva, että naisten suurella alalla (terveydenhoito) työyhteisö on tosi hierarkista ja hoitajiahan on aina liian vähän. Olisikin mielenkiintoista tietää, miten toimiala vaikutti tutkimuksen tuloksiin.
    Kyllä sitä jatkuvasti tulee Suomessakin vastaan perinteistä ajattelua miesten ja naisten rooleista kotona ja töissä. Harmittavan usein naiset ovat itse pönkittämässä perinteisiä rooleja.

    VastaaPoista
  3. EU-komissio on löytänyt syyn palkkaeroon: Se on miesten ja naisten vuosityötuntien ero. Sitä ei ole edes Sefen tutkimuksessa huomioitu. Suomessa kokoaikatyötä tekevät miehet tekevät lähes 20 % enemmän vuosityötunteja kuin naiset, joka selittää täysin eron vuosiansioissa. Esimerkiksi Tilastokeskuksen mukaan kuntasektorilla (80 % naisia) tehdään yli 10 % vähemmän vuosityötunteja kuin yksityisellä sektorilla (lähes 70 % miehiä).

    VastaaPoista
  4. Kiitos Pauli kommentistasi. Tuo saattaakin selittää tilannetta yleisellä tasolla, kuten kuvaat. SEFEn kyseessä ollen harvoin ollaan tuntipalkalla, tai näin ainakin kuvittelen. Yleensä sefeläiset lienevät kuukausipalkkaisia, joiden palkkaan tehdyt työtunnit eivät vaikuta.
    Terv,
    Salla

    VastaaPoista
  5. Julkisella sektorilla täysipäiväistenkin työsopimuksissa viikkotyöaika on yleensä lyhyempi kuin yksityisellä sektorilla eli kyse ei ole varsinaisesti tuntipalkkaisuudesta. Lisäksi naiset ottavat enemmän erilaisia vapaita mm. hoitotöiden takia. Ja sittenhän päästään niihin tutkimuksiin, joissa verrataan ansio- JA KOTItyön yhteismäärää...
    Tämän päivän HS:ssä Tilastokeskuksen Sampo Pehkonen kommentoi, että "Tilastokeskuksen ja EU-komission ansiokäsite sisältää peruspalkan lisäksi palkanlisät ja ylityöansiot". Hän mainitsee, että palkkaero on 6 % samoilla ammattinimikkeillä. Mutta hän tarkoittanee vuosiansiota, ei tuntikohtaista ansiota. Ja sittenhän tulevat kuvaan vielä palkattomat ylityöt, joita miehet tutkimusten mukaan tekevät enemmän. Tosin välillä jotkut kommentoivat, että ennemmin tekevät töissä palkattomia ylitöitä kuin kotona kotitöitä (minä mukaanlukien :) )

    VastaaPoista