maanantai 13. lokakuuta 2014

Sallan blogi: Kuherruskuukauden jälkeistä elämää

Olen ollut uudessa työpaikassani jo useita viikkoja, ja olen huomannut että ns. kuherruskuukausi on päättymäisillään. Tuo noin 2-4 kuukautta kestävä ajanjakso, jolloin kaikki vielä muistavat että olet uusi tyyppi työyhteisössä, ja haluavat kuunnella tuoreita ajatuksiasi ja oppia sinulta ja sinusta.

Kuherruskuukausi päättyy jossain vaiheessa siihen, että uskalletaan näyttää erimielisyyttä, tai sanoa, että ei tuo ole ennenkään toiminut, arvostella tekemisiäsi tai sanomisiasi - tai kuuntella sinua ja hyväksyä mielipiteesi oikeana. Olet siis sulautunut osaksi porukkaa, sosialisoitunut, kuten Työpisteen artikkelissa kerrotaan.


Artikkelin mukaan työntekijä sosiaalisoituu, sovittamalla ennakko-odotuksensa todellisuuteen. Näin todellakin käy. Koskaan ei ulkopuolelta katsoen voi tietää, mitä oikeasti on odottamassa uudessa organisaatiossa. Millaisia ovat työpaikan ihmissuhteet, ketkä ovat väleissä ja ketkä eivät. Kuka on se, joka on aika kaikkea vastaan, kuka innostuu, ketä pomot kuuntelevat. Niitä asioita sitten on syytä selvittää varovasti ja monipuolisesti, muodostamatta liian hätäisiä johtopäätöksiä.

Omassa tapauksessani sosialisoitumista organisaatioon rajoittaa tietoisuus työn päättymisestä ensi keväänä. Huomaan välillä puhuvani töistä ikäänkuin olisin niitä tekemässä vielä silloinkin, kun en todennäköisesti enää ole. Välillä taas sanon, että kun TE ensi syksynä mietitte sitä tai tätä, niin vastapuoli suorastaan hätkähtää: heille asia ei olekaan niin selvänä mielessä kuin määräaikaisella vuokratyöntekijällä...

Linkin takaa löytyy myös muuta aineistoa uuden työsuhteen aloittamisesta, kuten perehdytyksen muistilista.
Kuva: työpiste-sivusto/ttl.
http://tyopiste.ttl.fi/Uutiset/Sivut/Sosialisaatio_kuherruskuukausi_tyopaikan_kanssa.aspx


2 kommenttia:

  1. Yksi asia mihin olen kiinnittänyt huomiota työelämän ihmissuhteissa on, että ihmiset ovat aika varovaisia kommentoimaan työkavereitaan (isoissakin ja eri maissa toimivissa konserneissa), kun taas oman organisaation ulkopuolisia henkilöitä voidaan paljon reippaammin kommentoida. Se onkin varmaan järkevää. On toisaalta vapauttavaa, että voi purkaa mieltään hankalista sidosryhmien henkilöistä. Toisaalta on hyvä, että pidetään me-henkeä yllä ja työkavereiden negatiivista arvostelua vältetään tai ainakin arvostelu kohdistetaan enemmän tekoihin kuin henkilöön.

    VastaaPoista
  2. Arvostamalla toinen toistemme niin sisäisten kuin ulkoisten yhteistyökumppaneiden erilaisuutta ja osaamista työelämässä rakennamme parempaa työelämää, jossa yritysten liiketoiminnat kehittyvät ja työyhteisön ihmiset voivat hyvin sekä kykenevät joustavuuteen muutoksissa. Tunne itsesi niin ymmärrät paremmin toisia on hyvä pitää mielessä myös työelämän ihmissuhteissa. Myönteisillä tunteilla ja rakentavalla palautteella on taipumus saada ihmiset ja asiat kasvamaan.
    T. Veera

    VastaaPoista