sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Hissipuheen teemakysymys: Suhteista ja työsuhteista

Finavia-kohun innoittamana hissipuheen teemakysymys on : "Oletteko te päässeet töihin suhteilla, varsinkin sukulaissuhteilla?"


Hanne:
nsimmäinen työpaikkani oli äidin työpaikka. Seuraavaksi olin töissä tädilläni. Lähes kaikkiin muihinkin työpaikkoihini on liittynyt jonkinlainen yhteys rekrytointiprosessissa mukana olleisiin henkilöihin (entisiä työkavereita ja proffa) tai sitten minulla on ollut yhteisiä tuttuja rekrytoijan kanssa (joita en kyllä käyttänyt edes suosittelijoina).

Muistan opiskelualoilta firman, jossa oli ihan politiikka, että kesätöihin otetaan vain työntekijöiden sukulaisia. Aikaisemmassa työpaikassani oli muutamakin johdon sukulainen töissä. En pidä sukulaisten suosimista välttämättä pahana, jos tehtävä ei ole kovin vaativa ja jos henkilön voi aidosti olettaa pärjäävänsä tehtävässä. Sukulaisille ei tietenkään saa antaa mitään epäreiluja etuja (jollei kyseessä ole firman omistajasuku). Tärkeintä lienee, että kussakin firmassa tehdään asiasta selvä linjaus.

Salla:
Itse olen päässyt pariin ensimmäiseen kesätyöpaikkaan isäni suhteilla. Kerran isäni työnantajan palvelukseen, mutta ison konsernin eri osaan, ja pari kertaa hänen rotary- tms. tuttujensa yrityksiin. Sen jälkeen olen kyllä pärjännyt omillani. Kerran uralla jo edettyäni tosin kävi niin, että hain työtä ihan normaalisti Hesarissa ja Monsterissa olleen ilmoituksen perusteella, mutta rekrytoiva esimies sattui olemaan tuttu, useamman vuoden takaa tosin. Sain paikan ja jotenkin yrityksen sisällä huhupuheet oli käännetty siihen malliin, että minut olisi avoimesta hausta huolimatta headhuntattu kyseisen pomon toimesta. Se värittikin sitten koko siinä firmassa olo aikaani. Siinä määrin, että kun kyseinen pomo vaihtoi firmaa, tultiin minulta suoraan kysymään, että lähdenkö perässä. Itselleni ei ollut tullut mieleenikään että pomon lähdöllä oli mitään tekemistä minun kanssani, eikä ollutkaan.

Sinällään hyvää hakijaa ei pitäisi karsastaa vain siksi, että sukulainen on samassa yrityksessä päättävässä asemassa. Tähän auttaisi anonyymi haku. 

Millaisia kokemuksia lukijoilla on, olisi kiva kuulla!

Kuva: freedigitalphotos/suphakit73

2 kommenttia:

  1. Tuli vielä sellainenkin mieleen, että ainakin jossain vaiheessa ict-firmoissa oli tapana maksaa työntekijöille palkkio, mikäli nämä saavat houkuteltua firmaan töihin tuntemansa HYVÄN tyypin. Näissäkin oli toki kyse nuorista asiantuntijoista eikä pomon pesteistä.

    VastaaPoista
  2. Tuo pitää täysin paikkansa enkä usko, että se tapa olisi mitenkään muuttunut.

    Minut on itse asiassa palkattu it-firmaan juurikin noin. Olin joskus toisaalla työskennellyt vinkin antaneen henkilön kanssa. Hän sitten vinkkasi minulle avoinna olevasta paikasta. Olin siitä kiinnostunut, hain ja sain paikan. Missään vaiheessa vinkin saaja ei kyllä maininnut, että saisi minun palkkaamisesta jonkin palkkion. Se selvisi minulle sitten yrityksen palveluksessa ollessani, kun seuraaviin avoimiin paikkoihin haettiin työntekijöitä. Vinkki-kanava ei kylläkään ollut ainut tie rekrytoida vaan samaan aikaan tehtävä oli myös avoimessa haussa.

    En kyllä näe tuossa mitään huonoa, miksi sitä ei suosittelisi henkilöä, jonka tuntee ja tietää hyväksi työntekijäksi. Onhan se hyvä, että hakijalla on yrityksessä joku, jolta kysyä millainen yritys on ja kiinnostaako hakijaa. Sanoisin win-win -tilanne.

    Eiköhän tähän myöskin nykyinen sosiaalisen median verkostot juurikin perustu, että tunnetaan joku jolla on sopivaa osaamista ja kun sopiva avoin paikka vapautuu niin voidaan suositella. Miksei myös yrittäjien kesken - joku tarvitsee tiettyä osaamista ja toinen yrittäjä tietää osaavan yrittäjän - voidaan suositella ja linkittää heidät yhteen.

    Kaikissa tapauksissahan jatkokeskustelut joko johtavat johonkin tai sitten ei. Ei vielä välttämättä tapahdu mitään vaikka vinkkaa toisesta henkilöstä....

    VastaaPoista