perjantai 23. tammikuuta 2015

Vierasbloggaaja: Yrittäjyys Eezyn kautta

Saimme sähköpostilla eräältä (nimettömänä pysytelleeltä) lukijalta kommentin Sallan edelliseen postaukseen. Se kannattaa julkaista vierasblogin muodossa eikä vaan kommenttina, koska siinä on todella hyviä vinkkejä yrittäjyydestä haaveileville:

Mediassa kannustetaan ihmisiä ryhtymään yrittäjiksi mutta yrittäjyyden riskeistä puhutaan mielestäni liian vähän. Menestyvä yritys kannattaa tietenkin perustaa mutta harva tietää aloittaessaan mitä on edessä varsinkaan näinä taloudellisesti epävakaisina aikoina. Itselleni osuuskunnan kautta laskuttaminen eli yrittäjämäinen toiminta ilman omaa yritystä on tarjonnut ratkaisun. Osuuskunnan kautta laskuttamisessa kannattaa ottaa huomioon muutama asia:



-          Soviteltua ansiosidonnaista työttömyystukea on mahdollista saada vaikka ”työllistyy omassa työssä” ja laskuttaa osuuskunnan kautta. Päätös sovitellusta tuesta tehdään kuitenkin vasta sitten kun laskutus on jo alkanut. Itse en ainakaan onnistunut puhelimella, maililla enkä paikan päällä käymällä saamaan työkkäristä (TE-toimistosta) enkä työttömyyskassasta selville, onnistuuko soviteltu ansiosidonnainen kohdallani vai ei.
-          Kun tähän hommaan ryhtyy, täytyy olla parin kuukauden ruokarahat säästössä. Yritysasiakkaat haluavat yleensä kuukauden maksuaikaa. Työkkäri tekee päätöksen sovitellusta tuesta saatuaan käsiinsä toimeksiantosopimuksen ja ensimmäisen palkkatodistuksen. Sen jälkeen heillä on kuukausi aikaa päätöksen tekemiseen. Eli tänä aikana ei tule työttömyyskorvausta vaan maksaminen siirtyy kunnes päätös on tehty.
-          Kannattaa siis sopia ensimmäisen asiakkaan kanssa, että saa lähettää heille ensimmäisen laskun mahdollisimman pian niin päätöksen saaminen työkkäristä nopeutuu vastaavasti.
-          Kun saa seuraavan asiakkaan (uusi yritys- tai yksityishenkilöasiakas) niin tämän kanssa ei enää tarvitse käydä työkkärirumbaa läpi vaan riittää kun toimittaa työttömyyskassaan palkkatodistukset kun hakee ansiosidonnaista.
-          Osuuskunnan kautta laskuttaminen vaikuttaa työttömän kannalta mukavalta porsaanreiältä. Oikeus ansiosidonnaiseen säilyy mutta voi silti kerätä merkintöjä CV:hen omista projekteista. Tilanteeseen voi tietenkin tulla muutos koska vain mutta toivoisin, että tätä reikää ei työttömiltä tukita. Osuuskunnan kautta laskuttaessa joutuu maksamaan sekä työntekijä- että työnantajamaksut ja tietenkin tuloverot ja osuuskunnan palveluprosentin. Mikään kultakaivos ei siis ole kyseessä ellei onnistui saamaan tosi rahakkaita keikkoja. Riemuna tässä on riskin pienuus, konkurssia on lähes mahdotonta tehdä kun menoja on ainoastaan jos on tuloja.
-          Googletin tätä aihetta tarmokkaasti vuosi sitten mutta ohjeita ei löydy oikein mistään. Yrittäjyyden riskeistä puhutaan avoimesti suomi24-keskustelupalstoilla mutta ei juuri muualla.
-          Tämä ei ole virallinen ohje vaan summa summarum omia kokemuksiani!

 ***
Kiitokset lukijallemme. Otamme mielellään lisää kommentteja ja vierasblogeja muistakin aiheista kuin tästä.

Kuva freedigitalimages/Michelle Meiklejohn

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti