tiistai 24. maaliskuuta 2015

Hannen blogi: Huikeita vaali-idiksiä?

Olen aika laiska äänestäjä. Äänestän aina samaa puoluetta ja valitsen ehdokkaan nopean nettiselailun perusteella. Päätin hieman tuulettaa ajatusmaailmaani ja lukea sellaisen puolueen vaaliohjelmaa, jota en koskaan äänestäisi. Niinpä valitsin kommunistisen puolueen.

Mielenkiintoinen ehdotus puolueella on 30 tunnin työviikko. Kyllähän se hassulta tuntuu, että osa tekee ylipitkiä työpäiviä samaan aikaan, kun suuret määrät ihmisiä on työttömänä. Pienten lasten vanhemmista tosin usein lukee, että jos muuttaa työviikon lasten takia lyhemmäksi, käytännössä joutuu kuitenkin tekemään palkattomia ylitöitä. Loppujen lopuksi työviikon lyhentäjä tekee normaalia työpäivää alennetulla palkalla... Itse voisin ainakin lähempänä eläkeikää siirtyä 4 päivän työviikkoon, kun asuntolaina on (melkein) jo maksettu.



Perinteistä kommunismia puolueella on kommentti, että "ristiriita työn yhteiskunnallisen luonteen ja tuotantovälineiden yksityisomistukseen perustuvien riisto- ja valtasuhteiden välillä on entistä suurempi". Suomi on kuitenkin nykyaikana palvelupainottunut yhteiskunta eikä esim. toimistotiloja välttämättä omisteta, vaan niissä ollaan vuokralla. Itseni käytössä olevat tuotantovälineet ovat muutama toimistokaluste sekä nopeasti arvonsa menettävät tietokone ja kännykkä. Täytyy sanoa, että kotona vapaa-ajan tuotantovälineistöni on kyllä huomattavasti kattavampi. Lisäksi olen vallan tyytyväinen, että joku toinen stressaa minun puolestani, että firman kaikilla työntekijöillä (ei vain minulla) on töitä. Siitä olen kyllä kommunistien kanssa samaa mieltä, että vastustan suurfirmojen riistoa maissa, jossa ihmisoikeustilanne on surkea. Onneksi on olemassa esim. Finn Watch. Mielestäni he ovat tehneet ihan asiallista työtä epäkohtien tunnistamisessa.

Toinen perinteinen kommentti on, että "Taloutta ei ohjaa ihmisten tarpeet, vaan pääoman voitontavoittelu..." Kieltämättä osingonjako on taloustilanteeseen nähden ollut aika runsasta tänä keväänä. Toisaalta, joka vuosi konkurssiin menee tuhansia yrityksiä, joten on vain järkevää ja työntekijöiden työllistämisen takia vastuullista, että yritys pyrkii positiiviseen taloudelliseen tulokseen. Ja olen kyllä työpaikoissani nähnyt, että ei se voitonteko mitenkään itsestään selvää ole. Katsokaapa vaikka Nokian kohtaloa... Jos voitonteko olisi takuuvarmaa, eikö tämä maa olisi täynnä kasvuyrityksiä?

Ja lisäksi: firmatko muka vain tavoittelevat voittoa? Eikö voisi katsoa "voiton"tavoitteluksi sitäkin, kun perheessä vähennetään vaikkapa kampaajapalveluiden käyttöä, kun tulot pienevät. Kun ei sitä lainarahallakaan haluta kampaajalla käydä. Näin vaikka sillä kampaajalla olisi kuinka tarvetta uusille silmälaseille tai muulle välttämättömälle.

Eli en ainakaan tämän puolueen osalta aio olla liikkuva äänestäjä...

Kuva: freedigitalphotos.net / Rawich

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti