keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Hannen blogi: Miesten ja naisten työosastot

Koska kotitalouksissa on käytössä niin mahtavia töiden johtamis- ja organisointimalleja,  tulee ne ehdottomasti ottaa käyttöön myös työelämässä.

Ensinnäkin joka työpaikalla tulee olla tasan kaksi osastoa: miesten töiden osasto ja naisten töiden osasto. Miehet saavat tietysti tehdä vain miesten töiden tehtäviä ja naiset naisten töiden tehtäviä. Työpaikan ylin johto on miehillä, koska naiset eivät osaa johtaa. Lisäksi joka työpaikalla tulee olla tasamäärä mies- ja naistyöntekijöitä. Välillä huhutaan, että on olemassa työpaikkoja, joissa on vain mies- tai vain naistyöntekijöitä, mutta niiden laillinenkin asema on vielä epäselvä, joten niitä ei voi ottaa mukaan keskusteluun. Lisäksi vaietaan hiljaiseksi yhden työntekijän start-upit. Onhan toki yleisesti tiedossa, että esimerkiksi miesten omistamissa start-upeissa ko. miesten äidit käyvät usein vapaa-aikanaan palkatta hoitamassa ko. työpaikkojen naistyötehtäviä.


Luonnollisesti myös lastentarhoissa on töissä sama määrä mies- ja naistyöntekijöitä. Koska naistyöntekijät ovat maailman parhaita kaikessa, mikä liittyy lapsiin, siivoamiseen ja ruuanlaittoon, miestyöntekijöiden tehtäväksi jää lastentarhan johtaminen (luonnollisesti) ja lamppujen vaihtaminen. Koska naistyöntekijät eivät ymmärrä raha-asioita, miestyöntekijät vastaavat myös kaikesta hankinnasta paitsi ruuasta, hygieniatarvikkeista, opetus- ja askartelumateriaalista, leluista, kalusteista ja siivoustarvikkeista. Jotta miestyöntekijät eivät tylsistyisi tekemisen puutteen takia, he voivat pelata työajalla videopelejä tai käydä keskenään kaljalla. Välillä työkuormaansa kyllästyneet naistyöntekijät voivat yrittää delegoida työtehtäviä miestyöntekijöille toteamalla: "Tekisit sinäkin joskus jotain." Uudesta haasteesta innostuneena miestyöntekijä surffaa muutaman päivän nettikeskusteluissa ja vinkkien perusteella vaihtaa lastentarhan tietokoneeseen uuden käyttöjärjestelmän. Naistyöntekijät eivät ymmärrä uudesta käyttöjärjestelmästä mitään ja turhautuvat entisestään. Jos lastentarhan naistyöntekijä sairastuu, häntä ei tietenkään voi sijaistaa tarhan miestyöntekijä (koska lastentarhan naistyöntekijöiden pedagogiset kyvyt riittävät vain lasten, ei aikuisten opettamiseen uusiin tehtäviin). Sen sijaan sairastunutta naistyöntekijää tulee paikkaamaan tämän eläkkeelle jäänyt äiti ruokakorvausta vastaan. 

Tehtaissa miehet tekevät ns. kaikki oikeat työt, koska naiset eivät ymmärrä teknisten laitteiden käyttöohjeita. Teknisiksi laitteiksi ei kuitenkaan lasketa esimerkiksi kahvinkeitintä, astianpesukonetta, pölynimuria, kopiokonetta, uunia tai ompelukonetta. Koska naiset eivät osaa tehdä tehtaiden ns. oikeita töitä, käyttävät he työaikansa esimerkiksi miestyöntekijöiden vaate- ja ruokahuoltoon. Tehtaiden miestyöntekijöillä on puolet lyhyempi työpäivä kuin naisilla, koska miestyöntekijöillä on paremmat palkat ja he maksavat siten enemmän veroa yhteiskunnalle. Tässä ei oteta huomioon sitä, että miehet myös kuluttavat enemmän yhteiskunnan varoja mm. teknisiin laitteisiin kuten henkilöautoihin. Naiset kuitenkin pääsevät kivasti töihin julkisilla liikennevälineillä.

Kun työpaikan työtiimi kutsuu kokoukseen muiden työpaikkojen tiimejä, kyseisten työpaikkojen naistyöntekijät valmistelevat yhdessä kokoustarjoilun. Pysyäkseen poissa naistyöntekijöiden tieltä miestyöntekijät kokoontuvat työpaikan aulaan katsomaan urheilua. Kokoustarjoilun jälkeen miehet palaavat aulaan keskustelemaan keskenään  ja naistyöntekijät palaavat työpaikan keittiöön hoitamaan tiskit.

Valitettavasti tämä tarina on tosi.

Kuvat: freedigitalphotos.net / vectorolie

1 kommentti:

  1. Heh, valitettavan tuttua piirteitä tunnistin tästä. Toisaalta olen kyllä ollut huomaavinani että aika moni työntekijä sukupuolesta riippumatta kuvittelee äitinsä olevan töissä samassa paikassa, kun katsoo henkilökunnan kahvitilan kuntoa.
    T
    Salla

    VastaaPoista